Tko je najpoželjniji poslodavac?

Bez autora
Mar 16 2011

Prema istraživanju o najpoželjnijim poslodavcima, drugu godinu zaredom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt s čak 12,5% glasova. Kao i prošle godine, na drugome je mjestu T-HT grupa sa 6,2% glasova, a na trećem Agrokor s 3,5% glasova, koliko ima i četvrtoplasirani Vipnet. Od početka istraživanja prvo je mjesto pet godina zaredom osvajala T-HT grupa, a lani je prvo mjesto preuzela tvrtka dm-drogerie markt. Redoslijed sljedećih triju tvrtki u odnosu na prošlu godinu ostao je nepromijenjen. U odnosu na prošlu godinu INA i HEP napredovali su za jedno mjesto pa je INA na petome, a HEP na sedmome mjestu. Između njih je Google koji je ove godine prvi put u top 10 najpoželjnijih poslodavaca. Banke su ove godine izgubile na popularnosti, pa je u top 10 jedino Zagrebačka banka koja je pala za tri mjesta i ove je godine na osmome mjestu, a Privredna banka Zagreb zbog pada od četiri mjesta ispala je s popisa 10 najpoželjnijih i sad je na 11. mjestu.

Tko je najpoželjniji poslodavac?Prema istraživanju o najpoželjnijim poslodavcima, drugu godinu zaredom prvo mjesto zauzela je tvrtka dm-drogerie markt s čak 12,5% glasova. Ispitivanje je na uzorku većem od 1.000 ispitanika proveo portal MojPosao.

Kao i prošle godine, na drugome je mjestu T-HT grupa sa 6,2% glasova, a na trećem Agrokor s 3,5% glasova, koliko ima i četvrtoplasirani Vipnet.

Od početka istraživanja prvo je mjesto pet godina zaredom osvajala T-HT grupa, a lani je prvo mjesto preuzela tvrtka dm-drogerie markt. Redoslijed sljedećih triju tvrtki u odnosu na prošlu godinu ostao je nepromijenjen.

U odnosu na prošlu godinu INA i HEP napredovali su za jedno mjesto pa je INA na petome, a HEP na sedmome mjestu. Između njih je Google koji je ove godine prvi put u top 10 najpoželjnijih poslodavaca.

Banke su ove godine izgubile na popularnosti, pa je u top 10 jedino Zagrebačka banka koja je pala za tri mjesta i ove je godine na osmome mjestu, a Privredna banka Zagreb zbog pada od četiri mjesta ispala je s popisa 10 najpoželjnijih i sad je na 11. mjestu. U prvih deset tvrtki ponovno je ušao Microsoft koji je posljednji put među deset najpoželjnijih bio 2007.

Tvrtke koje su najviše porasle u očima ispitanika su Google, koji je ove godine šesti, te Hrvatska pošta na 17. mjestu. U top 20 tvrtki prvi je put ušla Podravka na 16. mjesto, a nakon što se lani nije našla u top 20, Adris grupa je ove godine na 20. mjestu.

Presudni razlozi atraktivnosti najpoželjnijih poslodavaca su sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru, koji su najvažniji za 44% ispitanika. Sigurnost radnog mjesta ove se godine, očito zbog krize, probila na prvo mjesto, za razliku od lani kada je bila na trećemu mjestu, iza vodstva u sektoru i prilike za napretkom u struci. Na trećemu mjestu ove je godine socijalna odgovornost poslodavca s 42%, a slijede harmonični odnosi na radnome mjestu s 41% odgovora ispitanika.

Unatoč uvriježenu mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj jer su visina plaća i ostale materijalne beneficije presudan faktor atraktivnosti za 39% ispitanika tek na 5. mjestu, kao i prilika za napredovanje u struci i ukupan imidž u poslovnom svijetu.

Muškarcima su najatraktivniji T-HT grupa, zatim dm-drogerie markt i Vipnet, a ženama je najatraktivniji poslodavac dm-drogerie markt, kojeg slijede T-HT grupa te Agrokor.

Čak i u doba gospodarske krize 47% ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca, 37% ispitanika katkad razmišlja, a samo 15% uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. Prošle godine o promjeni poslodavca nije razmišljalo 22% ispitanika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik